Elindult az újrahasznoSMűhely projekt!

Ahogy már korábban is beszámoltunk róla, egyesületünk néhány lelkes tagjának kezdeményezésére kézműves újrahasznosító műhely jött létre a tavalyi évben. Idén a műhelymunkát ÚjrahasznoSMűhely néven, az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló pályázati projektben folytatjuk, amely a mai napon indult el. A projekt több lett egy alkotóműhelynél, SM-beteg tagtársainknak egy komplex rehabilitációs és jóléti szolgáltatásokat nyújtó közösségi teret alkotunk meg általa. A program legfontosabb pontja természetesen az alkotóműhely marad, amelyben mindenki lehetőséget kap arra, hogy fejlessze társas életét, és megtapasztalhassa az alkotás örömét. Még azok előtt is nyitva áll a lehetőség, akik mozgásképtelenek vagy más városban élnek, hiszen részt vehetnek egy interaktív, virtuális újrahasznosítási alkotásban. A kész művekből az év folyamán több alkalommal SM-Bazárt szervezünk, ahol – az alkotók részvételével – ezek az alkotások megtekinthetők, és akár meg is vásárolhatók, de ami még fontosabb, az érdeklődőkkel párbeszéd kezdeményezhető, így személyesen sikerülhet elérni, hogy a társadalom tagjai megismerjék az SM betegséget, és empatikusabbak legyenek a betegekkel szemben.

vegleges_ujrahasznos_profil.jpg


A program azonban jóval többet nyújt az alkotóműhelynél, hiszen a kézműves foglalkozások alkalmával a kognitív képesség és a kézfunkció fejlődik, míg a program további részeként gyógytornász és konduktor részvételével teljes mozgásfejlesztést is végzünk egyéni és csoportos foglalkozások keretében. Ez esetben is törekszünk webes eszközöket is alkalmazni annak érdekében, hogy minél több immobilis betegtársunk részesülhessen az otthon végezhető gyógytornagyakorlatokból.

 

Azt reméljük, programunkkal egy olyan komplex rehabilitációs rendszert tudtunk megalkotni, amely más betegszervezetek számára is hasznos lehet. Szeretnénk, ha az ÚjrahasznoSMűhely hozzájárulna az esélyegyenlőséghez és a társadalmi érzékenységhez. De amit a leginkább szeretnénk elérni, hogy betegtársaink jobb lelki és fizikai állapotba kerüljenek, hogy újra hasznosnak érezhessék magukat egy alkotó közösségben!

ncta_tamogato_es_lebonyolito_logosor.jpg