Sclerosis Multiplex

A sclerosis multiplex egy, a központi idegrendszert érintő, gyulladásos autoimmun betegség, melynek során az idegrostokat burkoló myelin hüvely sérül, megbomlik. Az agyat és a gerincvelőt érintő gyulladást a hibásan működő immunrendszer aktiválja. A gyulladás okozza a myelin pusztulását, melynek nyomán hegek (szklerózisok) keletkeznek -- innen ered a betegség elnevezése is. A velőshüvely károsodása változatos tünetek megjelenéséhez vezet, pl. látászavarok, izomgyengeség, -merevség, egyensúly- és koordinációs zavarok, mentális és kognitív diszfunkciók stb. Minden betegnél más-más tünetek jelentkeznek, nincs két egyforma betegséglefolyás, ezért is nevezik a sclerosis multiplexet ezerarcú kórnak.

 

A betegség progressziója egyénenként változó, de alapvetően négy formája különíthető el:

Relapszáló-remittáló szklerózis multiplex (RRSM)
A leggyakoribb kórforma, a frissen diagnosztizált SM-betegek 65-80%-a tartozik ebbe a csoportba. Az állapotrosszabodások (relapszusok) után tünetmentes időszak következik, melyben többnyire részben vagy egészében helyreáll az eredeti állapot (remisszió). Két relapszus között eltelt idő egyénenként változik, de közben a tünetek nem fokozódnak.
Primer progresszív szklerózis multiplex (PPSM)
Ritkább az előfordulása, a betegek kb. 10-15%-ánál figyelhető meg. A PPSM betegek állapota folyamatosan, fokozatosan romlik; egy idő után szünetelhet, máskor hónapokon vagy éveken keresztül folytatódhat.
Másodlagosan progresszív szklerózis multiplex (SPSM)
Lehet az SM egy későbbi fázisa az RRSM-t követően. Az ebben a kórformában szenvedő betegeknek lehetnek időnként relapszusaik, de tüneteik egy része tartósan megmarad, remisszió nélkül. A betegség késői fázisában az állapot egyre kifejezettebbé válik.
Progresszív-relapszló szklerózis multiplex (PRSM)
A legritkább kórforma, az összes SM-beteg alig 5%-a tartozik ide. Ennél a típusnál a diagnózis felállítását követően a betegek egyenletes állapotrosszabodása tapasztalható. Lehetnek emellett relapszusaik is, amelyek után az eredeti állapot gyakran nem áll helyre.

 

www.smbetegek.hu

sminfo.hu

magyarsminfo.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sclerosis_multiplex